2019 Blade Stealth hard-drive sounding noise?

Discussion in 'Systems' started by KaiDemarco, Jan 28, 2020.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. KaiDemarco

    KaiDemarco New Member

    I'm having a weird noise coming from my blade almost all the time now, it's really annoying. I can't tell which component exactly its coming from, but its about the same volume no matter how fast the fans are going, so I'm not convinced that its from the fans. I would almost think it's a hard drive, but I'm pretty sure I don't have one. The weird part is its actually seemed to change sound, as I took a video of it about a week ago, and a video of it now, and it sounds very different. Either that, or one noise went away and another one took it's place. Here's the original: https://drive.google.com/file/d/1SWn4rjJVk3f9G5seuAps5UZy15Xo-WSP/view
    And now heres what it sounds like:
    https://drive.google.com/open?id=1U2ICW8ebze9OSzA8Ade5s5IbM1dO110Q

    Actually hold on. I can still hear the first noise if I put my ear directly to the bottom of the laptop, and the new one did stop when the fans stopped. So idk
     
    Last edited by a moderator: Mar 2, 2020
    pancholr and DRIFT_IT like this.
  2. Hatsta

    Hatsta New Member

    I had similar noises. It was really bugging me. I was shutting down Windows and noticed it stopped during shutdown so I figured it was a piece of software on my machine but didn't know which.

    I uninstalled Razer Synapse and Razer Cortex and now my laptop is:

    SIlent - no weird buzzing noises
    Fans stay off for longer
    Battery lasts twice as long

    I have no idea what the razer software is doing on my Razer Blade 15 Advanced late 2019 edition but I'm much happier now.

    Please let me know if that helps you.
     
    Last edited: Mar 2, 2020
    pancholr likes this.
  3. J-Puk

    J-Puk New Member

    Try a factory reset and always check for driver updates
     
  4. afeierman

    afeierman New Member

    I just got a refurbished stealth 13, and am having this same issue
     
  5. figrin1

    figrin1 Well-Known Member

    What could possibly be spinning and creating noise except fans? Makes me think maybe a speaker is faulty? These all use SSD's.
     
  6. Black1Star7

    Black1Star7 New Member

    I just got a refurbished stealth 13
     
  7. M-S-G

    M-S-G Well-Known Member

    Oh, no, I guess that's just like me. I reinstalled Windows a few months ago with a boot stick. Since then, I've been playing it on speakerphone audio ever since. Sometimes more, sometimes less. I tried everything with the THX and the Soundblaster driver but iwie did not help to disable everything except THX, then it is at least quieter, but not gone.
    Did you reinstall Windows?
     
  8. afeierman

    afeierman New Member

    Figrin: I agree, it seems and sounds to me like a loose speaker cable. The issue is intermittent for me, and the sound isn't too loud/distracting when it occurs to cause major problems.

    M-S-G: I haven't re-installed Windows yet, because the issue seems to come and go. I usually run Ubuntu on my machines though, so I may switch OSes if it continues to be a problem and see if that causes a fix (which would be wild, since it seems and sounds like a hardware issue). I may bring it in or open it up myself to try and secure speaker cables if it gets worse.

    Would be great to hear something official from Razer as this seems to be an issue for a few customers.
     
    0V3R_K1LL likes this.
  9. M-S-G

    M-S-G Well-Known Member

    Had you opened it or swapped components or something? The case is slightly glued to the bottom edge. I guess as soon as you take the lid off, the speaker doesn't fit properly. This is my guess with my device.
     
  10. afeierman

    afeierman New Member

    No, I have never opened it
     
  11. M-S-G

    M-S-G Well-Known Member

    Okay. If I were you, as my colleague upstairs wrote, I'd open up and check the wires. If it's still under warranty, I'd mention it to Razer Med.
     
  12. afeierman

    afeierman New Member

    Thanks for the tips, I'll give those suggestions a try!
     
    figrin1 likes this.
  13. M-S-G

    M-S-G Well-Known Member

    Do that. And let me know if it works.
     
    figrin1 likes this.
  14. afeierman

    afeierman New Member

    Unfortunately, re-installing Windows did not fix the issue.
     
  15. figrin1

    figrin1 Well-Known Member

    Have you had a chance to try any of the other suggestions?
     
  16. afeierman

    afeierman New Member

    No, but I will update this thread if I open up the machine to take a look.
     
Thread Status:
Not open for further replies.
Sign In with Razer ID >


Don't have a Razer ID yet?
Get Razer ID >