Blade Stealth 2019 Ice Lake eGPU Fix - Important!

Discussion in 'Systems' started by zorn_, Oct 9, 2019.

  1. zorn_

    zorn_ Active Member

    I wanted to share this with you guys as well as Razer support (I have already emailed them separately). Currently, if you try to plug an eGPU into an Ice Lake laptop (including the Blade Stealth GTX 1650) it will result in audio static and popping, as well as extremely laggy performance. This was driving me absolutely nuts. I ran across this post:

    https://www.reddit.com/r/eGPU/comments/d738cs/dell_xps_13_7390_icelake_2_in_1_laptop_core_x/

    Turns out that currently, in order to use an eGPU with an Ice Lake system, you need to go into Device Manager and disable the integrated Intel Iris Plus graphics. I assume this is a bug in Intel's driver and hopefully a fix can be pushed quickly, but until then anyone who buys one of the new Blade Stealths won't be able to use it with an eGPU without this fix. Hope this helps someone else.
     
    pancholr likes this.
  2. tphillips98

    tphillips98 New Member

    Thanks for sharing. What graphics card do you have in your eGPU? Also, once you disabled Iris plus, how much of an improvement do you get over just the discrete 1650?
     
    pancholr likes this.
  3. Joikansai

    Joikansai Well-Known Member VANGUARD

    Weird, it’s igpu it should automatically detect the new gpu when TB3 egpu cable plugged, maybe driver issue that Intel should address and Razer should push them to release it soon. Btw if you disable the iris Pro can you still use Blade internal display? Because so far I know the cpu control it, disabling it theoretically disable Blade display, I never disable it (igpu) both on stealth 2017 and Blade 15 when I’m not wrong disabling it, not quite sure, it’ll make one of display option doesn’t work.
     
  4. zorn_

    zorn_ Active Member

    I don't use the internal display, nor do I recommend anyone use the internal display with eGPU. You lose way too much performance that way when the signal has to go back and forth both ways over TB3.
     
  5. Krym1593

    Krym1593 New Member

    I plugged my egpu into my Stealth last night and did not have this issue. Everything worked as expected.

    I have the silver stealth with the Iris plus.

    I'm using the Razer Core X with an AMD 5700XT card.
     
  6. Joikansai

    Joikansai Well-Known Member VANGUARD

    Hmm, yes there’s performance hits due data looping but I use overpowered rtx2080 with stealth so I can still play well on 1440p internal display on old 2016 Blade @60 FPS, it was non competitive title though, like Assassin Creed, Vampyr etc. But Blade laptops TB3 connection is PCIe3 4 lanes so it won’t be day and night difference like on some laptops with 2 Lanes.
    Wow super jelly here, I’m like checking it every day since last September in EU it’s still notify me. How’s the performance without the core? Like your games FPS, and thermal, are you satisfied with it?
     
  7. Krym1593

    Krym1593 New Member

    It is performing as I expected. I have run multiple benchmarks and they are consistent with what I should expect.

    I have thottlestop installed but haven't done any undervolting yet. As of now, I only use it to disable the turbo during normal use. When I get a little more time I will start working on the undervolt to see how far I can push my setup.

    No complaints.
     
    Joikansai likes this.
  8. driukas

    driukas New Member

    Do you keep the display open/enabled on the stealth while plugged into the eGPU? Only asking because I am getting ready to order the new Stealth w/10th gen Iris Plus (but no discrete GPU, battery life is king for me) along with a Core X + RTX 2080 for at-home gaming but am disturbed to hear multiple reports of issues plugging the new Ice Lake stealth into the core x.... Stealth+Core X is basically the sweet spot for having an Ultrabook+eGPU to begin with so it sounded weird to me that Razer wouldn't have tested their "made for each other" products together...

    Disabling the iGPU before docking/connecting the eGPU (likely require a reboot) would be a tolerable short-term fix (weeks) but heck if I'm willing to do that every single time I need to dock/undock for the next few months until a fix is available...
     
  9. Krym1593

    Krym1593 New Member

    I use it with the laptop display on or off depending on what I am doing. For gaming, typically off. Anything else, I usually have it on.
     
  10. Krym1593

    Krym1593 New Member

    I do not disable anything. The AMD hot plug works like it should.
     
Sign In with Razer ID >


Don't have a Razer ID yet?
Get Razer ID >