7.1 surround sound not working | Razer Insider

7.1 surround sound not working

  • 6 October 2019
  • 8 replies
  • 22 views

I recently bought Razer Kraken 2019 and wanted to try 7.1 surround sound thing but then when it was installed I wanted to change the volume a bit and realised that the sound was gone (and audio error poped up when I tried to listen to something in Chrome) and even my mic stopped working. Does anybody knows what the problem could be and how to fix it?

This topic has been closed for comments

8 Replies

Userlevel 6
Hi there! Can you share a screenshot of 7.1 Surround as well as the error message that pops up?
Razer.RedPanda
Hi there! Can you share a screenshot of 7.1 Surround as well as the error message that pops up?


And also when I'm changing volume, there is just a little cracking sound in headphones when 7.1 Surround sound turned on.
Userlevel 6
djskapp
And also when I'm changing volume, there is just a little cracking sound in headphones when 7.1 Surround sound turned on.

Thanks for the reply. Does this issue only happen when Surround is on? Have you tried to reinstall Synapse? If you haven't yet, please do and let me know how it goes.
Razer.RedPanda
Thanks for the reply. Does this issue only happen when Surround is in? Have you tried to reinstall Synapse? If you haven't yet, please do and let me know how it goes.


Yeah the issue only happens when Surround is turned on. I reinstalled Razer Synapse and It seems like it's working but only when I'm not changing volume. When I'm trying to change volume the same thing happens (audio error, no sound and not working mic).
Userlevel 3
Razer.RedPanda
Thanks for the reply. Does this issue only happen when Surround is in? Have you tried to reinstall Synapse? If you haven't yet, please do and let me know how it goes.


Sir, hes got an analog headphones, there is no support by any versions of Synapse.
He can use only 7.1 Surround Sound. And hes not alone with that ussie with Kreken 2019 and 7.1 Surround sound in Russian Federation.

djskapp
I recently bought Razer Kraken 2019 and wanted to try 7.1 surround sound thing but then when it was installed I wanted to change the volume a bit and realised that the sound was gone (and audio error poped up when I tried to listen to something in Chrome) and even my mic stopped working. Does anybody knows what the problem could be and how to fix it?


Чувак выбирай устройство по умолчанию в качестве воспроизведения звука не виртуальный разъем 7.1 Surround, а именно тот к которому ты применил опцию объёмного звука, в твоем случае это Realtec High Defenition Audio. Могу инструкцию кинуть по настройке звуковых выводов и вводов, если надо.
G_Leland
Sir, hes got an analog headphones, there is no support by any versions of Synapse.
He can use only 7.1 Surround Sound. And hes not alone with that ussie with Kreken 2019 and 7.1 Surround sound in Russian Federation.



Чувак выбирай устройство по умолчанию в качестве воспроизведения звука не виртуальный разъем 7.1 Surround, а именно тот к которому ты применил опцию объёмного звука, в твоем случае это Realtec High Defenition Audio. Могу инструкцию кинуть по настройке звуковых выводов и вводов, если надо.


Спасибо за ответ. Т.е. просто выбрать не 7.1 Surround, а Realtek? Вроде я так уже пробовал, но результата я особо не заметил.
Userlevel 3
djskapp
Спасибо за ответ. Т.е. просто выбрать не 7.1 Surround, а Realtek? Вроде я так уже пробовал, но результата я особо не заметил.


Видимо результат и заключается в этом "не особо" эта проблема распространена у нас в РФ, обращалось уже несколько человек. Тут вариант либо ждать фиксов, либо юзать стандартный разьем с "не особой" разницей.
Userlevel 6
G_Leland
Sir, hes got an analog headphones, there is no support by any versions of Synapse.
He can use only 7.1 Surround Sound. And hes not alone with that ussie with Kreken 2019 and 7.1 Surround sound in Russian Federation.


Hi there! Apologies. What I meant was to completely reinstall all Razer-related software and drivers. This is most likely a software issue.

djskapp
Yeah the issue only happens when Surround is turned on. I reinstalled Razer Synapse and It seems like it's working but only when I'm not changing volume. When I'm trying to change volume the same thing happens (audio error, no sound and not working mic).

Hi there! Please PM me the version number of Synapse and 7.1 Surround. I'll assist you from there.