2022 Blade 15 w/ RTX 3080 Ti + Razer TB 4 Dock = Dual monitors not working | Razer Insider

2022 Blade 15 w/ RTX 3080 Ti + Razer TB 4 Dock = Dual monitors not working

  • 5 November 2022
  • 2 replies
  • 518 views

Userlevel 1
What am I doing wrong? Here's my setup:

  • 2022 Razer Blade 15 w/ RTX 3080 Ti (RZ09-0421PEF3-R3U1)
  • Razer Thunderbolt 4 Chroma Dock
  • Razer Thunderbolt 4 cables (active, 2 meters)
  • 2 LG 27UP850-W monitors @ 4K 60Hz

I cannot make this setup work, no matter what.

  • Razer active TB 4 cable plugged into the left TB port of my Blade
  • That cable is plugged into the front port of my TB 4 dock
  • The monitors use the ports on the back of the dock

When I plug in one monitor, it works, of course. I plug the second; it does not receive a signal. I unplug the first one, and the other one turns on immediately.

I tested this with the latest Nvidia Studio drivers v522.30 and the old v512.95 Gaming drivers (because of this old issue /blade-17-external-monitor-via-usb-c-thunderbolt-4-not-working.86737/page-5#post-820532), but nothing seems to work.

Any ideas? 😫 Thanks!

---

Edit 1:

Workarounds I tried:

  • Tried different cables. Right now, I'm using the official Razer Thunderbolt 4 active cables
  • Individually verified cables with monitors. They all work (individually)
  • Performed clean uninstall and reinstall of NVIDIA drivers. Tried both up-to-date drivers (GameReady and Studio). Right now using Studio v522.30
  • I'm on a clean Windows 11 installation based on the official system image I downloaded from the Razer Support site. Upgraded to W11 Pro 22H2 Build 22621.755
  • Tried Chroma Laptop Stand for the 2nd monitor, but only one external monitor works. I know it might be due to the limitations of the Chroma stand, but still, Dock -> Stand (USB-C) -> Monitor + Dock -> Monitor has the same behavior as Dock -> 2 Monitors. I cannot use both monitors
  • Tried monitors individually; they work perfectly
  • Tried setting the laptop to Dedicated GPU only. Same result
  • Checked for updates in Razer Synapse and Central
  • Downloaded the newest Synapse via RazerSynapseInstaller_V1.9.1.344.exe
  • Tried plugging both monitors directly into the laptop using USB-C ports on both sides. The left side works, but the right side doesn't and triggers a notification "Display connection might be limited." I believe this one is intended, right? The left port has full 40 Gbps bandwidth, right?
  • Left side is connected to Thunderbolt 4 dock and from there to the external monitors; only one works
  • If I unplug one of the monitors, the other one turns on. It's always the same, only one monitor is enabled no matter what
  • This feels kind of similar to this issue we've been experiencing for months (https://insider.razer.com/index.php...-usb-c-thunderbolt-4-not-working.86737/page-6)
  • Here's another user with the same issue: https://insider.razer.com/index.php...erbolt-4-not-working.86737/page-7#post-823343 and https://insider.razer.com/index.php...erbolt-4-not-working.86737/page-7#post-823387

I double-checked to see if it was something related to bandwidth or anything. I'm using the right cables, the official Razer dock, and the monitors are capped at 60hz. I don't know what happened.

---

Edit 2:

In a conversation with Speedcr0ss regarding this. Hopefully, he can escalate this issue

This topic has been closed for comments

2 Replies

Userlevel 7
Is the thunderbolt really necessary plugged in to your left side usb c thunderbolt port, you can use both monitors plugged on your thunderbolt dock can’t you, or I’m missing something. I tried Razer thunderbolt dock running 3 external monitors two from usb c thunderbolt from the dock one from hdmi (since I don’t have other cable or adapter for usb c thunderbolt port on the dock) and it runs fine running three different monitors (4K 60Hz, 1440p 144hz, 1080p 165Hz), not sure on which resolution definitely not 4K but refresh rate at least 60Hz I believe. It’s on 2018 advanced blade 15 and I don’t use extra special thunderbolt cable.
Btw that thread is for blade 17 pro I believe might be different story.
GipsySnake
What am I doing wrong? Here's my setup:

  • 2022 Razer Blade 15 w/ RTX 3080 Ti (RZ09-0421PEF3-R3U1)
  • Razer Thunderbolt 4 Chroma Dock
  • Razer Thunderbolt 4 cables (active, 2 meters)
  • 2 LG 27UP850-W monitors @ 4K 60Hz

I cannot make this setup work, no matter what.

  • Razer active TB 4 cable plugged into the left TB port of my Blade
  • That cable is plugged into the front port of my TB 4 dock
  • The monitors use the ports on the back of the dock

When I plug in one monitor, it works, of course. I plug the second; it does not receive a signal. I unplug the first one, and the other one turns on immediately.

I tested this with the latest Nvidia Studio drivers v522.30 and the old v512.95 Gaming drivers (because of this old issue /blade-17-external-monitor-via-usb-c-thunderbolt-4-not-working.86737/page-5#post-820532), but nothing seems to work.

Any ideas? 😫 Thanks!
Userlevel 1
Joikansai
Is the thunderbolt really necessary plugged in to your left side usb c thunderbolt port, you can use both monitors plugged on your thunderbolt dock can’t you, or I’m missing something. I tried Razer thunderbolt dock running 3 external monitors two from usb c thunderbolt from the dock one from hdmi (since I don’t have other cable or adapter for usb c thunderbolt port on the dock) and it runs fine running three different monitors (4K 60Hz, 1440p 144hz, 1080p 165Hz), not sure on which resolution definitely not 4K but refresh rate at least 60Hz I believe. It’s on 2018 advanced blade 15 and I don’t use extra special thunderbolt cable.
Btw that thread is for blade 17 pro I believe might be different story.

Hey, thanks for the reply. Yeah, that thread was opened for Blade 17 owners, but some Blade 15 users with the same issues quickly chimed in.

Are you experiencing these issues as well?