Razer Kiyo Stopped working after turn ring light on | Razer Insider
Solved

Razer Kiyo Stopped working after turn ring light on

  • 28 April 2023
  • 31 replies
  • 2428 views

Hello everyone,

I just bought a razer kiyo 1,5 years ago, I'm using it as my daily camera to work. I do meetings and thats all, usually the camera is turned on at most for 1 hour for each meeting. Most of the time it is turned on only for 15-30 minutes.

Today I was in a call and decided to turn the ring light on, which is something that I haven't done in while. It turned on normally, however some minutes after turned on the right light started to flicker, so I tried to turn it of, but it didn't turn off.

So I disconnected the USB cable from the hub connected again, after doing that the camera was recognised by the google meets meet, however after trying to choose it and turn it on, it turned the "on/off" LED on the image popped, but a few seconds later the on/off LED started turning off, but different from normal, it was turning off like a capacitor discharge.

Then the computer doesn't recognise the camera anymore, I tried different USB ports, tried let it disconnected for sometime and connect again, I also tried to connect to a different computer. Currently I was using it with a Mac Silicon chip connected though a TP-Link hub, connected to a USB-A to USB-C adapter connected to the Mac. I tried to connect it directly to the USB-A from my windows machine. When I open razer synapse on it, the camera was recognised, however after trying to open it and access, the same behaviour happened, the camera turned on for a few seconds, and became unreachable.

Windows showed me a message informing that the USB device presented a malfunction and can't be reached anymore. After that looks like the camera was connecting and disconnecting from windows, this error message was popping a lot of times, and that sound of connecting a USB device to windows was sounding repeatedly.

Any clue? The camera is just broke after 1,5 years of usage? 

Best regards

icon

Best answer by Razer.Zionzedd 2 May 2023, 08:08

View original

31 Replies

I went through the same issue. Bad experiences with Razer products so for.

 

So my Razor Kyro Camera which I have had for over a year and really like started doing the same thing...Flicking, buzzing, etc. Did updates nothing. So, I followed the instructions from GuppieGreenzoneaero241’ however I don't have a soldering gun, so I simply firmly pushed the F1 transistor on both sides and the middle. Pretty skeptical that it would not work, I put it back together and what, so you know, it lit up like a charm and is working normally. 

I do agree that a web camera should last more than a year and I was 2 steps in going to a Logitech, but I like the light ring on this camera and have overall been pleased.  So we see how long it last from here. Hope this helps someone. 

Agree with this whole thread. Very disappointed. Exact same issue 6 months after warranty expired. Went back and forth with them for over a week (including spending an hour on the phone with them), only for them to tell me it was out of warranty (which I already knew and stated as much when I first called) and offer me 10$ off my next purchase if I subscribed to their newsletter. Absurd. Have been a loyal customer for several years and have multiple Razer products.

bye RAZER hello logitech!

I am having the same issue so glad to hear I am not alone. On the plus side, I have been looking for an excuse to move all my hardware to Logitech. Thanks Razer 👌

Happened to me a few days earlier too. Mine is only 11 months but it’s already broke.
I’ll try to claim warranty but if it doesn’t work, I’ll try GuppieGreenzoneaero241’s solution.

 

I couldn’t claim and get it replaced. They said they’re out of stock.
So, I took it back and try this and it works!

This is ridiculous, that this is happening to so many people experiencing the same issue. So many posting across multiple forums and videos showing the issue. I’ve only used my cam maybe 6 times since purchasing it and I can’t even get it replaced because it’s out of warranty. Funny how Razer has no solution. I paid $80 for my cam. I don’t give a shit if that is considered not much to anyone but with all the shit I am seeing here, this deserves some kind of legal action.

I have a similar issue. In the middle of a podcast, the camera stopped working and disconnected from Windows. Whenever I attempt to use the camera, the ring light flickers, I hear a click, then the light turns. Whichever program I’m using then shows the camera no longer exists. I’ve only owned the camera for 1.5  years. From everyone else’s responses, sounds like I need to start shopping for a new webcam. 

I have the same issue. By the looks of things razer is not gonna help. I dont really know what I can do. 

Happened to me a few days earlier too. Mine is only 11 months but it’s already broke.
I’ll try to claim warranty but if it doesn’t work I’ll try GuppieGreenzoneaero241’s solution

 

I’m glad I found this thread, even though realizing it’s a hardware issue sucks 😅 This exact thing happened to me a week ago. Working fine for 13 months then during a meeting last week the camera turned off, the ring light suddenly started to flicker and there was a buzzing sound. Haven't been able to get it to work since. Every time I try the light flickers on once but the camera never connects.If i try to access it through Synapse it does the same and then says that it’s being used by another device (it’s not). Tried on a different computer with the same results.

Same thing happened today to me.

Ordered a soldering iron, gonna try shorting F1. Will keep you updated as to whether it worked for me or not.

Shorted F1 and now the camera works again. Thank you for the tip, @GuppieGreenzoneaero241.

 

Hello,

 

This afteroon, I opened Razer Synapse. My KIYO was runing OK. I tried it for the settings in google meet before a meeting, all was OK.

Just before my meeting, synapse update automatically. Then, I opened google meet again for the meeting, and from that point, camera flash and work 1/2 second, then turned off itself. The caml is no more recognised by synapse nor google meet.

I updated the firmware, and now it’s worst!!

No more circle light, just the small led flickerring with a “electricity bug sound”

 

Please Help! How to DOWNGRADE FIRMWARE?

 

Thank you

Downgrading won’t help you, it’s a hardware problem.

Hello,

 

This afteroon, I opened Razer Synapse. My KIYO was runing OK. I tried it for the settings in google meet before a meeting, all was OK.

Just before my meeting, synapse update automatically. Then, I opened google meet again for the meeting, and from that point, camera flash and work 1/2 second, then turned off itself. The caml is no more recognised by synapse nor google meet.

I updated the firmware, and now it’s worst!!

No more circle light, just the small led flickerring with a “electricity bug sound”

 

Please Help! How to DOWNGRADE FIRMWARE?

 

Thank you

Same thing happened today to me.

Ordered a soldering iron, gonna try shorting F1. Will keep you updated as to whether it worked for me or not.

100% the exact same thing happened to me today.  Buzzing sound then died and unrecognized by my PC. 

Had the same issue just past a year of purchase. Contacted Razer multiple times on this.  They acknowledge it is a known manufacturer’s defect, but won’t repair or replace cameras.  They just told me over and over I needed to buy a new one.  Really liked this camera when it was working, but shouldn’t break so quickly and Razer has some of the worst customer support I have ever experienced. 

Mine is experiencing the same. Using it for the last 1 year only. 

I’ve just done this on mine and it’s working again. Thanks for sharing this @GuppieGreenzoneaero241 !

Userlevel 1

After a bit of search I found this solution and it does work. My camera is now fully working again. 
 

Solution @ Thingverse
 

  1. Carefully remove the diffuser (white ring).
  2. Remove all the screws.
  3. Carefully detach the housing.
  4. Remove the screws on the cover plate and remove it.
  5. This is the tricky part: You have to short the F1 circuit (as shown in the image).
  6. Re-assemble the parts.
  7. Enjoy!
Userlevel 1

The same issue here since today. It has worked fine until now. Have had it for about a year. I am on a Mac with Ventura 13.4.1. Since there seem to be quite a few people experiencing this, Razer should investigate and come with a probable cause and soution.

 

Having the exact same issue. Updated the latest firmware, but it didn’t fix it.  Has anyone found a resolution? @Razer.Zionzedd 

+1 here. sparking noises then dead. Got very warm.  Now it sometimes gets recognised as USB camera, sometimes not but lights won’t come on and camera function is no more. Out of warranty, needs recycling.

Yesterday my razer kiyo also do the same thing, its even not turning on when i plug it. need some help please, from indonesia.

HELP - Been working ok but during a call today  the ring light started flickering and the camera started making a loud hissing noise and the stopped working.
If I disconnected the USB and reconnect I can make it work for 2sec then it fails again

Can you help me fix. This looks like a common issue with all on this thread

I’m having the same issue I’ve barely used mine in the last year I’ve only used it for streaming a couple of times and now that I have a bit more free time I wanted to start streaming again and it stopped working it was pretty much in the same order the light started flickering even though I had it turned off then it started making a buzzing noise then went dead and I can’t even get it working now.

Reply