Synapse 3 & Huntsman Elite Issues

Discussion in 'Keyboards' started by InVideo, Jul 16, 2018.

  1. InVideo

    InVideo New Member

    Synapse 3 is fairly consistently crashing or being extremely sluggish with updating. Usually a reboot will fix it hanging.

    The Huntsman Elite isn't switching local profiles. I've updated the local profiles when I change them, but they don't switch when using the hot keys.

    Anyone else having issues with Synapse 3 and/or Huntsman Elite?
     
    zSuri, pancholr and IIIRataxIII like this.
  2. Randomseed

    Randomseed New Member

    Just got it in today, only had an hour to play with it but was getting very odd performance with the huntsman plugged in.
    Before adding the huntsman everything was working well, after adding it the software is extremely laggy, the keyboard did not show up in synapse for at least one reboot cycle, and even though the keyboard shows up in the chroma editor and previews fine I cannot get anything to actually change in the keyboard lighting, saving does nothing.

    Good new. I was going to do a reinstall of Synapse and in the uninstall window it said it had an update (none was showing in the normal update window). I did the update and everything started working. Also worthy of note is I used a direct USB on the mobo instead of my usb hub so I cant say which of these two things worked but they fixed it.
     
    Last edited by a moderator: Aug 1, 2018
    zSuri and IIIRataxIII like this.
  3. skygunner27

    skygunner27 Active Member

    I also noticed that Synapse 3 is seriously laggy with the Huntsman Elite plugged in.....
     
    zSuri likes this.
  4. Jags95

    Jags95 New Member

    I just bought a new huntsman elite and It never shows up on the synapse 3 beta. I uninstalled, reinstalled, used the usbs on the motherboard and for some reason now the caps lock light is always lit and the other lights don't work for numlock and scroll lock. I have no idea how to fix this and for 200 dollars things like this shouldn't be happening. I'm returning this keyboard because I can't seem to find any solution anywhere. I'll buy another one and see if that one works out.
     
    zSuri likes this.
  5. Doffeh

    Doffeh New Member

    Same problem here sir. It is functional though, but annoying and you don't pay 200 for something that doesn't function... As others mentioned, I also found synapse 3 to be horribly slow and nearly unusable.
     
    Last edited: Aug 1, 2018
  6. Jags95

    Jags95 New Member

    Okay so I got a second huntsman and I tested this keyboard on a fresh windows 10 install because even microsoft found a way to screw me over by bricking my pc with their updates. Anyway, I plugged it in, got synapse 3 beta and this time it does show up in synapse. But when I try to click on the keyboard icon, it lags and freezes, navigating to chroma I choose different lighting presets but it doesn't change and lags. I also tried the brightness bar and that doesn't do anything. I tried the chrome advanced effects and it only changed for my mouse so that doesn't work either. I have no idea how to fix this because this is the second keyboard I got, its running on a fresh windows install so I know it's not the pc, and it's plugged directly into the motherboards usb 3.1 ports. If there are any fixes, help would be appreciated because otherwise I'm returning this and it's a shame because I really like these keys.
     
    zSuri likes this.
  7. Randomseed

    Randomseed New Member

    Do the synapse uninstall, it will bring up a special window where you can check for what appear to be 'hidden' updates, or at least updates that the regular updater does not see. Not saying it will help for sure but its worth a shot.
     
  8. keegan2020

    keegan2020 New Member

    I had the same problem and was actually getting very annoying. So i did some research on Razer insider and found that the Huntsman Elite requires that you plug it into a 2.0 usb and not a 3.1. I did this and Razer Synapse worked immediately better. Didnt slow or lag at all. I didnt know what usb was 2.0 so i just plugged it into the front of my computer and its working perfect.

    I had the same problem and was actually getting very annoying. So i did some research on Razer insider and found that the Huntsman Elite requires that you plug it into a 2.0 usb and not a 3.1. I did this and Razer Synapse worked immediately better. Didnt slow or lag at all. I didnt know what usb was 2.0 so i just plugged it into the front of my computer and its working perfect.
     
    Last edited by a moderator: Aug 29, 2018
  9. Jags95

    Jags95 New Member

    That has to be the dumbest solution, what kind of keyboard in 2018 doesn't work in a usb 3 port. I don't even have 2.0 ports on my computer haha so I'm tempted to return this unless there's another solution in the next week or so.
     
  10. RazerThe_Fiend

    RazerThe_Fiend Well-Known Member Staff Member

    Hello there,

    I just want to step in and clarify that Huntsman Elite should work just fine with USB 2/3/3.1 ports. I'm personally using it plugged into USB 3.1 ports without a hitch. The engineering team is looking into possible reasons for why this might be an issue for some users. Someone from the support team might reach out to you for additional information/application logs if we can't identify a root cause by ourselves.

    Cheers!
     
  11. Randomseed

    Randomseed New Member

    Guessing the issue with Hubs will be the same but please double check that as well. Given this thing needs two USB using a hub is a super common scenario.
     
  12. Jags95

    Jags95 New Member

    Thank you for you help
     
  13. I am having issue with RGB lighting on media wheel. So I'll have wave pattern on keyboard. When I rotate the media wheel the inner light turns white and stays white while im turning it.
     
  14. Predator5

    Predator5 Well-Known Member

    That's a feature I think. The intensity of the white light represents the volume percentage.
     
  15. DazonDerulo

    DazonDerulo New Member

  16. ghostLeader992

    ghostLeader992 New Member

    i have the issue that my chroma settings will not be accepted by the keyboard unless i restart my computer. even then only the last setting will be accepted by the keyboard. For instance the "fire" mode will work to were it looks like fir for about 3 seconds in startup and as soon as windows launches it be comes "static" fire. the keyboard is lit and is the correct color however there is no fire effect.

    just fixed my issue.. go to chroma under any device. click apps. disable LED keeper
     
    Last edited by a moderator: Sep 4, 2018
  17. Randomseed

    Randomseed New Member

    I don't have that anywhere
     
  18. ghostLeader992

    ghostLeader992 New Member

    try looking at the apps connected to the chroma and see if disabling them allows your keyboard to start working.. also i am on USB 2.0
     
  19. Inphecthyuz

    Inphecthyuz New Member

    For me, when i turn on the pc the keyboard just have some areas backlighted and the rest of keys are no iluminated, i have to unplug the keyboard and plug it again to see all keyboard iluminated. The weirdest thing here is: The keyboard workds perfectly with that lighting problem, but why i need to unplug and plug it again to make it work properly.

    Sorry for my bad english xD
     
  20. Randomseed

    Randomseed New Member

    Overwatch is the only thing I have listed.
     
Sign In with Razer ID >


Don't have a Razer ID yet?
Get Razer ID >