Ryder Synapse 3 40 to 100% CPU usage WMI Provider Host | Razer Insider

Ryder Synapse 3 40 to 100% CPU usage WMI Provider Host

  • 22 December 2022
  • 95 replies
  • 4698 views

Userlevel 2
Hello guys, a few days ago I have been having a problem of high cpu usage sometimes up to 100% with the WMI provider host and reading in reedit I realized that several people had this problem and that it was caused by razer synapse 3 software when uninstalling it the problem went away and my cpu returned to normal, do you have a solution for this, my keyboard and mouse are Razer. thank you very much.

Note: I have windows 11 Pro and i9 13900k RTX 4090 and Asus Z790 Hero.

95 Replies

Userlevel 3
please post pictures for more accurate evidence.
Userlevel 2
AndreAzevedo
please post pictures for more accurate evidence.

Userlevel 7
TheKukitos
Hello guys, a few days ago I have been having a problem of high cpu usage sometimes up to 100% with the WMI provider host and reading in reedit I realized that several people had this problem and that it was caused by razer synapse 3 software when uninstalling it the problem went away and my cpu returned to normal, do you have a solution for this, my keyboard and mouse are Razer. thank you very much.

Note: I have windows 11 Pro and i9 13900k RTX 4090 and Asus Z790 Hero.


Hi TheKukitos! Please submit a case to our Support Team, including a shareable link from any online drive account containing your Synapse 3.0 logs, or send me a PM so I can help you initiate a support ticket.
Same issue on Windows 10. While Synapse in running, WMI Provider Host gets anywhere between 10% and 90% CPU usage (higher when doing anything in Synapse), 0% when Synapse is closed and all the trailing processes (specifically GameManagerService) are killed in the Task Manager.
Read a suggestion that updating Synapse solves this, but no luck with up-to-date 3.7.1209.121307.

Logs link:
(*Omitted for security reason)
Userlevel 3
wmi was developed for client management but is commonly used unreliably. with the potential to harm even the security of the system.
more info:
(*Omitted, check Insider house rules)
Userlevel 7
leetMaximumRedPurple214
Same issue on Windows 10. While Synapse in running, WMI Provider Host gets anywhere between 10% and 90% CPU usage (higher when doing anything in Synapse), 0% when Synapse is closed and all the trailing processes (specifically GameManagerService) are killed in the Task Manager.
Read a suggestion that updating Synapse solves this, but no luck with up-to-date 3.7.1209.121307.

Logs link:
(*Omitted for security reason)


Hey leetMaximumRedPurple214! I sent you a PM. Let's continue our conversation privately. Thanks for your cooperation.
Userlevel 3
more info
AndreAzevedo
wmi was developed for client management but is commonly used unreliably. with the potential to harm even the security of the system.
more info:
(*Omitted, check Insider house rules)


(*Omitted, check Insider house rules)
Userlevel 3
I posted reference links, because lay people don't know how to act in incident response. @DEV if "Insider house rules" rules match the bad threat info I'm not sure what I'm doing here.
Userlevel 3
if you suspect something, investigate the persistent wmi:
*with the command prompt
wmic /namespace:\\\\root\\subscription PATH __EventFilter get/format:list
wmic /namespace:\\\\root\\subscription PATH __EventConsumer get/format:list
wmic /namespace:\\\\root\\subscription PATH __FilterToConsumerBinding get/format:list
Userlevel 1
Any updates on this ?, because I'm running the latest Synapse version (3.8.209.20311), and the issue is still there
Similar issue. If Synapse 3 is running in background, WMI provider host repeatedly ramps up CPU usage causing CPU to continuously go from low usage 800MHz to boost rate 4.8GHz. Simply closing the Synapse process instantly fixes the issue.


I have similar issue after the recent update (20230210). Razer Central Service and WMI Provider Host kept running in the background after the update. Previously was working fine but now it's kept running in the background for no reason. Anyway to resolve this issue please?
ndlow


I have similar issue after the recent update (20230210). Razer Central Service and WMI Provider Host kept running in the background after the update. Previously was working fine but now it's kept running in the background for no reason. Anyway to resolve this issue please?


Restart WMI service in Windows until they fix the issue.
Same here, WMI service restart tends to fix it... long ago I had a similar issue with Bitdefender scanning Synapse 3 non-stop... Now windows Hates Synapse.. fix your shit razer... the built quality ain't the only problem... we're also having a discussion on reddit: https://www.reddit.com/r/razer/comments/xk8xas/razer_synapse_constantly_forcing_wmi_provider/
After the latest update:
I have cpu overload on WMI Provider Host.
Razer you need to let us roll back update of the synapse app.
You need to disable the latest update and let us download the old one.
Userlevel 2
There are multiple error lines like below in the logs. Please pass this to your engineering team for further investigation.

It seems Synapse is continuously polling to get certain process info and failed.

My WMI repository is consistent with no errors, as well as sfc scan result.

C:\\>winmgmt /verifyrepository
WMI repository is consistent

C:\\>sfc /scannow
Beginning system scan. This process will take some time.
Beginning verification phase of system scan.
Verification 100% complete.
Windows Resource Protection did not find any integrity violations.

code:
Synapse 3\\Razer GameManager (GMS2) Logs\\GameManagerService.log:120:2023-02-10 00:22:38,251 [4] DEBUG GameManager [(null)] - ProcessExtractor: Error getting path for PID (19292) using WMI: Cannot process request because the process (19292) has exited.


Synapse 3\\Razer GameManager (GMS2) Logs\\GameManagerService.log:139:2023-02-10 00:22:41,125 [4] DEBUG GameManager [(null)] - ProcessExtractor: Error getting path for PID (9152) using WMI: Cannot process request because the process (9152) has exited.

Synapse 3\\Razer GameManager (GMS2) Logs\\GameManagerService.log:5470:2023-02-10 11:43:12,948 [14] DEBUG GameManager [(null)] - Ignoring processes with the process name: WmiPrvSE.exe

Synapse 3\\Razer GameManager (GMS2) Logs\\GameManagerService.log:5970:2023-02-10 22:35:02,817 [12] DEBUG GameManager [(null)] - Ignoring processes with the process name: WmiPrvSE.exe

Synapse 3\\Razer GameManager (GMS2) Logs\\GameManagerService.log:6964:2023-02-11 11:03:20,182 [12] DEBUG GameManager [(null)] - Ignoring processes with the process name: WmiPrvSE.exe
Seems the current workaround is to ensure once Synapse app loaded, restart WMI service.

But if you decide to close and re-open Synapse app, then problem re-occurs so have to restart WMI service again.
Userlevel 2
Restarting Windows Management Instrumentation involved restarting its dependent services as well, but it does serve as a workaround, thanks.

Userlevel 3
This is what synapse does all the time in WMI, I've noticed. it repeats this loop all the time.
Userlevel 1
Same here, cpu to 30 or 40%
Userlevel 2
Sounds like the latest Synapse will get a handle to WMI upon startup, then users WMI to busy poll some other process' info. That would explain why if we manually restart WMI, this polling stops since the WMI handle will be invalid. Upon restarting Synapse, it will again go get a handle to WMI, and the nightmare then repeats.
Looks like this issue has been around for a very long time. Probably was not noticeable before but now as it takes more CPU cycles with each update it has become more visible to people. Sometimes low CPU usage, sometimes high between updates from different user experiences.

4 Years ago...
https://www.reddit.com/r/razer/comments/c9xwlj/solution_razer_synapse_causing_wmi_provider_host/
https://www.reddit.com/r/razer/comments/br4kht/gamemanagerservice_causing_issues_with_wmi/
https://www.reddit.com/r/razer/comments/c644j0/game_manager_wmi_provider_host_issue/

5 months ago..
https://www.reddit.com/r/razer/comments/xk8xas/razer_synapse_constantly_forcing_wmi_provider/

Just a bit annoying to now have a desktop .bat script to run as admin whenever I restart Synapse.

net stop Winmgmt
net start Winmgmt
bestYellowOrangelab412
Looks like this issue has been around for a very long time. Probably was not noticeable before but now as it takes more CPU cycles with each update it has become more visible to people. Sometimes low CPU usage, sometimes high between updates from different user experiences.

4 Years ago...
https://www.reddit.com/r/razer/comments/c9xwlj/solution_razer_synapse_causing_wmi_provider_host/
https://www.reddit.com/r/razer/comments/br4kht/gamemanagerservice_causing_issues_with_wmi/
https://www.reddit.com/r/razer/comments/c644j0/game_manager_wmi_provider_host_issue/

5 months ago..
https://www.reddit.com/r/razer/comments/xk8xas/razer_synapse_constantly_forcing_wmi_provider/

Just a bit annoying to now have a desktop .bat script to run as admin whenever I restart Synapse.

net stop Winmgmt
net start Winmgmt


Nice to see Razer taking responsibility and fixing their software accordingly...
Userlevel 2
Taking responsibility to re-introduce a bug so it can be re-fixed again 😉
Userlevel 2
Maybe the fundamental logic used by Synapse Game Manager to detect process id for games need to change. Polling is seldom the best way.

Reply